home1

Dominantie in honden

Dominantie...het is een onderwerp wat steeds terug blijft komen maar waarover veel verschillende meningen bestaan.

Hoe denk ik erover en wat is mijn standpunt?
Er is in de afgelopen jaren steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het gedrag van honden, en dit heeft geleid tot nieuwe inzichten over dominantie en de rol ervan in hondengedrag. Het beschikbare bewijs wijst in de richting dat traditionele opvattingen over dominantie bij honden mogelijk te simplistisch zijn en niet altijd van toepassing zijn.

Diverse studies hebben aangetoond dat veel gedragingen die voorheen werden geïnterpreteerd als dominant, zoals het opspringen of het trekken aan de lijn tijdens het wandelen, eigenlijk kunnen worden verklaard door andere factoren, zoals een gebrek aan training, opwinding of onzekerheid. Deze gedragingen kunnen voortkomen uit een gebrek aan goede socialisatie, angst of een gebrek aan duidelijke grenzen en regels in de opvoeding.

Daarnaast hebben studies naar wilde wolvenroedels aangetoond dat het concept van een strikte lineaire dominantiehiërarchie, waarbij één individu altijd dominant is over alle anderen, niet overeenkomt met de werkelijkheid. In plaats daarvan hebben wolvenroedels complexe sociale structuren waarbij samenwerking en sociale cohesie belangrijk zijn voor het overleven van de groep.

Het belangrijkste is om te focussen op positieve trainingsmethoden die gebaseerd zijn op beloning, begrip van de individuele behoeften en communicatie met je hond en dit is waar Dogs2Enjoy zich volledig voor inzet!

 
 
 
Free Joomla templates by Ltheme