home1

Dominantie in honden

Dominantie...het is een onderwerp wat steeds terug blijft komen maar waarover veel verschillende meningen bestaan.

Hoe denk ik erover en wat is mijn standpunt?
Er is in de afgelopen jaren steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het gedrag van honden, en dit heeft geleid tot nieuwe inzichten over dominantie en de rol ervan in hondengedrag. Het beschikbare bewijs wijst in de richting dat traditionele opvattingen over dominantie bij honden mogelijk te simplistisch zijn en niet altijd van toepassing zijn.

Diverse studies hebben aangetoond dat veel gedragingen die voorheen werden geïnterpreteerd als dominant, zoals het opspringen of het trekken aan de lijn tijdens het wandelen, eigenlijk kunnen worden verklaard door andere factoren, zoals een gebrek aan training, opwinding of onzekerheid. Deze gedragingen kunnen voortkomen uit een gebrek aan goede socialisatie, angst of een gebrek aan duidelijke grenzen en regels in de opvoeding.

Daarnaast hebben studies naar wilde wolvenroedels aangetoond dat het concept van een strikte lineaire dominantiehiërarchie, waarbij één individu altijd dominant is over alle anderen, niet overeenkomt met de werkelijkheid. In plaats daarvan hebben wolvenroedels complexe sociale structuren waarbij samenwerking en sociale cohesie belangrijk zijn voor het overleven van de groep.

Het belangrijkste is om te focussen op positieve trainingsmethoden die gebaseerd zijn op beloning, begrip van de individuele behoeften en communicatie met je hond en dit is waar Dogs2Enjoy zich volledig voor inzet!

 
 
 

Family Dog Mediator

Deze maand heb ik weer een mooie uitdagende cursus mogen afronden van Applied Ethologist (Gedragsecoloog) en trainer Kim Brophey en mag ik me nu Family Dog Mediator noemen. Deze cursus richt zich op de 4 pilaren die gedrag van een hond beïnvloeden. Ze noemt deze 4 pilaren L.E.G.S. (Engels voor benen ) en deze staan voor:

L staat voor Learning
Welke ervaringen heeft de hond in zijn leven gehad. Hoe is de socialisatie verlopen maar ook welk gedrag heeft de hond in het verleden iets opgeleverd? Deze en nog veel meer leerervaringen spelen mee in het gedrag wat de hond laat zien.
Een hond die is geboren bij een broodfokker en tot 8 weken geen daglicht heeft gezien en weinig contact met mensen heeft gehad zal de rest van zijn leven zich minder aangetrokken voelen tot contact met mensen dan een pup die in huis is opgegroeid en dagelijks contact heeft gehad met verschillende mensen. Voor hem horen mensen bij zijn leven en hij zal contact met mensen ook echt waarderen en opzoeken.

E staat voor Environment
Hoe ziet het dagelijks leven van de hond eruit? Past dit bij het doel waar het ras voor gefokt is? Is de hond veel binnen of juist heel veel alleen buiten? Wordt er actief met de hond gewerkt of juist niet? 
Een Border Collie die naast een drukke weg woont en tegenover een basisschool zal dit een zeer lastige omgeving vinden om rustig te blijven ten opzichte van de Border Collie die in de heuvels van Wales woont en zich alleen druk hoeft te maken om zijn eigen schapen.

G staat voor Genetics
Welke genen draagt de hond bij zich die invloed kunnen hebben op zijn gedrag? Bijvoorbeeld een waakhond of een kruising daarvan heeft meer aanleg om te gaan waken dan bijvoorbeeld een jachthond.
Een Labrador is generaties lang uitgezocht op de wil om voor de jager te werken. De Labrador is dan ook doorgaans te vinden naast de baas lopend of liggend aan zijn voeten. Honden die niet graag samenwerken, teveel eigen wil hadden, werden niet gebruikt voor het fokprogramma om zo tot een hond te komen die alles zal doen voor het baasje/jager. 
De Duitse Staande is juist bedoeld om zelfstandig het veld in te gaan en vogels te zoeken zodat de jager deze kan schieten. Voor hem is naast de baas lopen dus helemaal niet iets wat natuurlijk is. In huis daarentegen zijn ze juist wel heel graag dichtbij de baas te vinden en is het een echte familiehond.

S staat voor Self
Self staat voor de hond op dat moment. Welke invloed heeft leeftijd, lichamelijke gezondheid en /of kwaaltjes, reu of teef en mentale gezondheid op het gedrag van de hond?
Een jonge reu die volop in de puberteit zit zal ander gedrag laten zien dan een reu van 9 jaar oud. Een teef die loops is laat ander gedrag zien dan de teef die niet loops is.
Een hond die plotseling ander gedrag laat zien kan mogelijk pijn hebben of last van parasieten.

Dus bij het bekijken van gedrag in een dier nemen we deze 4 pilaren mee in de beoordeling of gedrag voor dit dier normaal is en wat we eventueel kunnen doen om dit te beïnvloeden. Maar er zitten natuurlijk ook grenzen aan wat we kunnen beïnvloeden, want is het bijvoorbeeld eerlijk om van een waakhond te verwachten dat hij niet meer waakt of van een Border Collie te verwachten dat hij niet meer drijft?

We kiezen allemaal, als het goed is, een ras uit wat past binnen onze leefomstandigheden zodat de hond een zo passend mogelijk leven heeft. En we zorgen dat de hond de mogelijkheid heeft om het gedrag wat hij genetisch in zich heeft ook te uiten. Dus Jachttraining voor de jachthonden, Schapen drijven of treibbal voor de drijvers (Border Collies) en zweetwerk of Mantrailen voor Teckels.
We zien helaas heel veel dat honden die deze kans niet krijgen vaker probleemgedrag laten zien zoals een Border Collie die achter auto's aan jaagt of de jachthond die zelfstandig gaat jagen en niet meer luistert naar een Recall.

Heel veel hondensporten zijn gebaseerd op activiteiten die een hond van nature zou doen. 
Het beoefenen van de juiste hondensport kan heel veel probleemgedrag bij honden voorkomen en mogelijk ook genezen.

Wil jij weten welke sport het beste bij jouw hond past? Of vertoont je hond probleemgedrag waarvoor je graag aan een oplossing zou werken? Ik help je graag verder!

Free Joomla templates by Ltheme